Ετικέτες

, , ,

ΑΚΡΟΠΟΛΗ_ΧΙΟΝΙ

Η πρώτη και μόνη Πρωτοχρονιά του 20ού αιώνα που βρήκε την Αθήνα κατάλευκη από χιόνια ήταν εκείνη του 1901. Νομίζει κανείς ότι «ευρίσκεται εις τας στέππας της Σιβηρίας» έγραφαν οι εφημερίδες, ενώ η μία μετά την άλλη ακολουθούσαν με παθήματα των διαβατών στους δρόμους.

Κάποιος έγραφε πως τα νέφη «είχον κατέλθει ελαφρά και πάλι και είχον κατακλιθή εις ύπνον επί της πόλεως όλης». Η λευκή πρωτοχρονιά! «Χιόνι, χιόνι, χιόνι», φώναζαν μεγάλοι και μικροί την Πρωτοχρονιά 1901, απολαμβάνοντας το μοναδικό θέαμα. Δρόμοι, πλατείες, στέγες, καμπαναριά «εκρατούν ζηλοτύπως με αγάπην τα λευκά φιλήματα της χιόνος».

Περιέγραφαν με απολαυστικό τρόπο την εικόνα του «μπεκατσοβριθούς αριστοκρατικού προαστείου» που δεν ήταν άλλο, από την Κηφισιά. Εκεί το χιόνι ήταν «τρεις σπιθαμές». Ωστόσο άμαθοι όπως ήταν οι κάτοικοι γλιστρούσαν στον δρόμο και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που κατέληξαν τραυματίες. Για την κίνηση των ιπποκίνητων ακολουθήθηκε μια εντυπωσιακή διαδικασία. Έκπληκτοι οι Αθηναίοι, έβλεπαν μπροστά από κάθε ιπποκίνητο να βαδίζει ένας υπάλληλος, ο οποίος σκόρπιζε αλάτι στον δρόμο για να μη γλιστρήσουν τα άλογα στον πάγο.

Από τον Μικρό Ρωμηό