Ετικέτες

, , , , , , , , , ,

arxiepis3

Το πρόβλημα της χρηματοδότησης των Εκκλησιαστικών Σχολών που λειτουργούν στην Ελλάδα αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών στην Κηφισιά.

Mixahl Kardamakis

Εδώ έχουμε την υποχρέωση να αναφέρουμε, την προσφορά στην εκκλησιαστική εκπαίδευση ( στην οργάνωση και στην αναβάθμισή της) και στην εκκλησιαστική σχολή της Κηφισιάς, ενός εξαιρετικού ανθρώπου, του Πρωτοπρεσβύτερου για χρόνια στην εκκλησία της Αγίας Άννας στα Πάνω Αμπέλια Κηφισιάς (η Κηφισιώτικη ονομασία για την περιοχή που εκτείνεται από την Τατοίου μέχρι το κάτω μέρος της Πολιτείας και στο ύψος περίπου από το Μπενάκειο Παιδικό Ίδρυμα μέχρι την Νέα Ερυθραία, δηλαδή στα Πάνω Αμπέλια περιλαμβάνεται και το Στροφύλι) και κατ’ ουσίαν του ανθρώπου που προ ετών οικοδόμησε την εκκλησία καθώς και την κοινότητα της εκκλησίας της Αγίας Άννας, του Πρωτοπρεσβύτερου Μιχαήλ Καρδαμάκη (πάνω φωτογραφία).

Ο πατέρας Μιχαήλ διετέλεσε υπεύθυνος της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας στην Κηφισιά και από εκεί κάποια στιγμή πέρασε στην εκκλησία της Αγίας Άννας, όπου με την βοήθεια του Θεού έκανε όσα έκανε εκεί κι οι Κηφισιώτες γνωρίζουν τι εννοούμε.

«Ο πατήρ Μιχαήλ Καρδαμάκης, όλη του την ζωή την αφιέρωσε στην ευχαριστιακή ανθρωπολογία και στο όργανο του Θεού, τον ιερέα. Η ιερωσύνη είναι μαρτυρία και διακονία της εν Χριστώ ελευθερίας. Αυτή όμως την μαρτυρία της ελευθερίας δεν μπορεί να την μεταδώσει ο «εικονικός ποιμένας», ο οποίος ενεργεί μονάχα επαγγελματικώς, εξυπηρετώντας τις διάφορες θρησκευτικές ανάγκες μέσα στα πλαίσια των εφημεριακών καθηκόντων του» όπως έχει γράψει σχετικά ο π. Μιχαήλ Παπαθεοχάρης.

Το σκεπτικό αυτό του πατρός Μιχαήλ τον έφερε σε συχνή σύγκρουση με το ιερατικό κατεστημένο κι αυτή η σύγκρουση τον έδιωξε τελικά και από την ενορία και εκκλησιαστική κοινότητα στην Αγία Άννα Κηφισιάς, όταν επίσκοπος Κηφισιάς ήταν εκείνος ο γνωστός δεσπότης, ο οποίος κατέληξε στην φυλακή για μεγάλες οικονομικές ατασθαλίες, αλλά πριν από αυτά είχε προλάβει να εκδιώξει τον πατέρα Μιχαήλ από Πρωτοπρεσβύτερο για γελοίους και προσχηματικούς λόγους, όπως για παράδειγμα ότι μία ενορίτισσα συνήθως έψελνε ασκεπής. Ας σημειωθεί ότι τότε η ενορία της Αγίας Άννας έστελνε τα χρήματα τα οποία μάζευε, στην ιεραποστολή της Καλκούτας και στον Επίσκοπο Αναστάσιο στην Αλβανία.

Επιστρέφοντας στην επίσκεψη Ιερώνυμου στην Κηφισιά, φοιτητές και Καθηγητές, είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν στον Μακαριώτατο τον προβληματισμό και την αγωνία τους για την απρόσκοπτη λειτουργία της Σχολής, παρουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ Κυρίλλου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα καθώς και του Δημάρχου Κηφισιάς, Νίκου Γ. Χιωτάκη.

Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμος μίλησε με θερμά λόγια για τον Δήμαρχο Κηφισιάς, Νίκο Γ. Χιωτάκη, του εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στο κοινωνικό έργο του δήμου σε μια πολύ δύσκολη και κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο δύσκολο και σημαντικό έργο του.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Νίκος Γ. Χιωτάκης από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει τη Φιλιππίδειο Σχολή αλλά και για το τεράστιο κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς η επίσκεψή σας στην Κηφισιά, Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το τεράστιο ανθρωπιστικό έργο της Αρχιεπισκοπής που επιβεβαιώνει, την βαθιά κοινωνική ευαισθησία που διακρίνει την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Γ. Χιωτάκης.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών, επισήμανε ότι στην Ελλάδα λειτουργούν 27 Εκκλησιαστικές Σχολές.

Η θέση της Πολιτείας είναι ότι δεν μπορεί να κλείσει εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά δεν μπορεί και να τα συντηρεί γι’ αυτό και ζήτησε απ’ όλους, εκπαιδευτικό προσωπικό και φοιτητική κοινότητα, να διατυπώσουν τις σκέψεις και τις προτάσεις τους για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία της Σχολής στην πρωτόγνωρη για τον τόπο οικονομική συγκυρία, χωρίς να απαιτούνται τεράστια κεφάλαια.

Advertisements