Ετικέτες

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

κωστας λαλιωτης

Ο Κώστας Λαλιώτης, στα 62 του σήµερα, επιχειρεί πάλι να διαδραµατίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ΠΑΣΟΚ

Του Γιώργου Κατσίγιαννη, εφημερίδα «Παραπολιτικά»

Στα µέσα της δεκαετίας του ’90 ο Κώστας Λαλιώτης είχε «απειλήσει» ότι το 2000 θα ήταν µόλις 49 ετών, προϊδεάζοντας για τις αρχηγικές του βλέψεις τόσο τους ορκισµένους εχθρούς του από τη Νέα ∆ηµοκρατία όσο και τους «µαταιόδοξους» δελφίνους του ΠΑΣΟΚ, που, σύµφωνα µε τον Θεόδωρο Πάγκαλο, ήταν τουλάχιστον δέκα εκείνη την περίοδο.

ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΜΗ ΛΙΑΝΗ

Με τη σιβυλλική αυτή αναφορά του ήθελε να εξετάσει εσωκοµµατικές ανησυχίες, ενώ ήταν προφανές ότι επρόκειτο για «µπλόφα» στο αρχηγικό παιχνίδι που άνοιγε για τη διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου, ώστε να καταστεί κεντρικός πρωταγωνιστής στις κυοφορούµενες εξελίξεις. Οσο επαληθεύτηκε η προφητεία για τη συντέλεια του κόσµου το 2000, άλλο τόσο επιβεβαιώθηκε ο χρησµός µε τον οποίο το πάλαι ποτέ «θείο βρέφος» του ΠΑΣΟΚ χρονολογούσε την ανάπτυξη των ηγετικών του φιλοδοξιών.

∆εκατρία χρόνια µετά, ο Κώστας Λαλιώτης είναι µόλις 62 ετών, έχοντας όµως εξασφαλίσει συγκριτικό πλεονέκτηµα έναντι των στελεχών της γενιάς του, αλλά και των νεότερων, που ο ίδιος θεωρεί εξίσου «καµένα», από τη στιγµή που έπιασαν στα χέρια τους τον «Μουτζούρη» του Μνηµονίου.

ΟΙ «ΨΕΣ»

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, ο Κώστας Λαλιώτης όλους αυτούς που ενεπλάκησαν µε τη διακυβέρνηση της χώρας την εποχή του Μνηµονίου τούς αποκαλεί «ΨΕΣ». Στο χωριό του, τα ∆ολιανά Αρκαδίας, όταν λένε «ψες» εννοούν «χθες», αλλά ο ίδιος τους χαρακτηρίζει έτσι επειδή «Ψήφισαν, Εφάρµοσαν, Στήριξαν».

Στο ερώτηµα εάν το «αύριο» για τη «σωτηρία» του επιµολυσµένου ιδεολογικά µε το Μνηµόνιο και αποστεωµένου οργανωτικά ΠΑΣΟΚ µπορεί να είναι ο Κώστας Λαλιώτης, οι αντικειµενικοί παρατηρητές στοιχηµατίζουν υπέρ µιας τέτοιας προοπτικής, παραθέτοντας σειρά λογικών επιχειρηµάτων µε βάση και τη στρατηγική της «δηµιουργικής ξεχασιάς» που ακολουθεί τα τελευταία δέκα χρόνια εν είδει «ασκητικής», µέχρις ότου τον ανακηρύξουν «άγιο», για να κάνει το «θαύµα» του.

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, αντιρρήσεις στο ενδεχόµενο επιστροφής ή εµπλοκής του Κώστα Λαλιώτη µε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις θέτει µόνο ένας άνθρωπος στην παρούσα φάση. Αυτός είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σηµίτης, ο οποίος τον θεωρεί βασικό υπεύθυνο για την ηθική απαξίωση και τον πολιτικό διασυρµό της διακυβέρνησής του κατά την τελευταία θητεία του ως πρωθυπουργού.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Η αλήθεια είναι πως ο Κώστας Λαλιώτης έθεσε υποψηφιότητα και εξελέγη γραµµατέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ το 2001 όχι επειδή το ήθελε ο κ. Σηµίτης, αλλά γιατί είχε διαβλέψει τον κίνδυνο της ιδεολογικής µετάλλαξης του κόµµατος και του σταδιακού δεσίµατός του στο νεοφιλελεύθερο άρµα της «παγκοσµιοποιηµένης» οικονοµίας του µονοδρόµου.

Ο κ. Λαλιώτης ως γραµµατέας του ΠΑΣΟΚ λειτούργησε ως «δολιοφθορέας» της τελευταίας πρωθυπουργικής θητείας του κ. Σηµίτη, επιχειρώντας να εξουδετερώσει στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού στο κόµµα, όπως τον Μιχάλη Νεονάκη, µε την ανάδειξη της εµπλοκής τους στο σκάνδαλο του Χρηµατιστηρίου.

Παράλληλα, σε κυβερνητικό επίπεδο αποδοκίµασε κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης που «είχαν παραδοθεί» στη βούληση των Αµερικανών για εισβολή στο Ιράκ. Μάλιστα, χωρίς τη σύµφωνη γνώµη του κ. Σηµίτη προσπάθησε να κατεβάσει το κόµµα σε συλλαλητήρια µε σύνθηµα «Φονιάδες των λαών Αµερικάνοι».

Η συµπεριφορά του αυτή θεωρήθηκε εχθρική και υπονοµευτική από τον Κ. Σηµίτη, ο οποίος τον «καρατόµησε» από τη θέση του γραµµατέα τον Ιούλιο του 2003, τοποθετώντας στη θέση του τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο κ. Λαλιώτης αποχώρησε µε το ηρωικό παράσηµο του «αντιαµερικανού», καθώς κατήγγειλε τη βίαιη αντικατάστασή του ως µεθόδευση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Εκτοτε δεν παρενέβη ποτέ δηµοσίως, παρά µονάχα µε την έκδοση ενός προφητικού βιβλίου, που έφερε τον τίτλο «Πυξίδα», στο οποίο ανέλυε τους επερχόµενους κινδύνους για τη θεσµική, οργανωτική και ιδεολογική υπόσταση του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήµατος.

ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Σήµερα ο Κώστας Λαλιώτης δηλώνει ότι ασχολείται µόνο µε τον κήπο του. Εκεί σίγουρα δεν καλλιεργεί τις ηγετικές του φιλοδοξίες, αλλά στις συνοµιλίες που έχει µε φίλους του «δρέπει» τους καρπούς της επιβεβαίωσης των εκτιµήσεών του για την πορεία του ΠΑΣΟΚ και της χώρας.

Σε συναισθηµατικό επίπεδο, δεν κρύβει την ενόχλησή του επειδή το ΠΑΣΟΚ παραδόθηκε στους «τιποτόφρονες», όπως αποκαλεί τους «αλεξιπτωτιστές», και τους «άκαπνους», που δεν έχουν έρµα, δεν έχουν πίστη σε αρχές και ιδέες, και έχουν κάνει λοβοτοµή για να εξυπηρετούν την πολιτική του «Yes, man».

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει µια οµάδα κορυφαίων στελεχών που δεν αρνείται τον ρόλο του Κ. Λαλιώτη ως του «σοφού καθοδηγητή» και «ινστρούχτορα» της παράταξης. Σε αυτή ανήκουν οι ∆ηµήτρης Ρέππας, Κώστας Σκανδαλίδης, Πέτρος Ευθυµίου, Νίκος Αθανασάκης, Στέφανος Τζουµάκας, Τηλέµαχος Χυτήρης, Παρασκευάς Αυγερινός, Βάσω Παπανδρέου, Κώστας Γείτονας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Χάρης Καστανίδης και πολλοί άλλοι…

ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ

Ο Κ. Λαλιώτης και τα προαναφερθέντα στελέχη συµφωνούν ότι το ΠΑΣΟΚ για να ανακτήσει την ηγεµονική του θέση στον χώρο της Κεντροαριστεράς πρέπει να «απαλλαγεί» από την «αγκαλιά» της Ν.∆. και του Αντ. Σαµαρά και να ξεκινήσει εκ του µηδενός την ανασύστασή του, προβάλλοντας εκ νέου µια προοδευτική πρόταση για την πορεία της χώρας.

Αρκετοί εκτιµούν ότι ο Κ. Λαλιώτης, που δεν εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα, θα πράξει το ίδιο και τώρα και δεν θα παίξει το παιχνίδι της αβάντας του ΣΥΡΙΖΑ, για το οποίο έχει κατηγορηθεί από τις προηγούµενες εκλογές.

Θυµίζουν, δε, ότι στα µέσα της δεκαετίας του ’80 παραιτήθηκε από υφυπουργός Τύπου επειδή διαφωνούσε µε την παλαιοκοµµατική νοοτροπία του διδύµου Κουτσόγιωργα-Γιαννόπουλου και επέστρεψε στην ενεργό δράση όταν ο Α. Παπανδρέου ξεπερνούσε τη δοκιµασία του σκανδάλου Κοσκωτά και έπρεπε να αντιµετωπίσει τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

από το http://www.parapolitika.gr/parapolitikablog/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1/%CF%84%CE%BF-%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CE%B2%CF%81%CE%B5%CF%86%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%86%CE%B5%CE%B9

Advertisements