Ετικέτες

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

internet-y-spy-c__article

Κηφισιά, 10 Δεκεμβρίου 2013

Από τις 12 Νοεμβρίου 2013, ξεκίνησε πιλοτικά η εφαρμογή της διαδικτυακής πύλης Myschool, η οποία σκοπό έχει τη καθημερινή συλλογή στοιχείων και πληροφοριών των μαθητών, των καθηγητών αλλά και των γονέων έτσι ώστε να μπορούν να εξάγονται συμπεράσματα και στατιστικά στοιχεία τα οποία αφορούν στη λειτουργία της σχολικής κοινότητας.

Δεν αμφισβητεί κανείς τη χρησιμότητα ενός συστήματος που να βοηθάει στην καταγραφή δεδομένων απαραίτητων για την εύρυθμη λειτουργία ενός σχολείου και την ενοποίηση αυτών. Όμως, με τον τρόπο που είναι αυτή τη στιγμή δομημένη η διαδικτυακή αυτή πύλη, πιστεύουμε ότι παρεκκλίνει από τον στόχο της ορθολογικοποίησης των λειτουργιών της εκπαιδευτικής κοινότητας (μαθητές, καθηγητές, δάσκαλοι, γονείς).

Εάν απαιτείται και κρίνεται χρήσιμη η εξαγωγή στατιστικών στοιχείων, τίθεται και το ερώτημα αν θα υπάρχει πρόβλεψη για την εξαγωγή και των παρακάτω δεδομένων, όπως

πόσα παιδιά καταλαβαίνουν τα νέα βιβλία που βγήκαν άρον – άρον για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ ;
πόσα σχολεία έχουν απαράδεκτες και επικίνδυνες υποδομές ;
πόσα παιδιά σχολικής ηλικίας ζουν σε οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχειας που αδυνατούν να τους εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη για τη συνέχιση του σχολείου, πόσα υποσιτίζονται, πόσα θα πεταχτούν στο δρόμο με τις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας ;
πόσα νιώθουν φόβο, ανασφάλεια, κατάθλιψη και αδυνατούν να είναι συνεπή στα μαθήματά τους ;
πόσα περιστατικά βίας έχουμε μέσα στα σχολεία ;

big brother

Στο μυαλό όλων μας, έρχεται το βιβλίο του George Orwell, «1984», στο οποίο ήδη από το 1949 που κυκλοφόρησε παρουσιάζει, προφητικά, ένα ζοφερό μέλλον όπου όλοι και όλα ελέγχονται από τον Μεγάλο Αδελφό…

Σήμερα, το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να επιβάλλει τη πλατφόρμα Myschool, ένα πρόγραμμα το οποίο ζητά να συμπληρώνονται σε καθημερινή βάση, ποικίλες πληροφορίες που αφορούν στα προσωπικά δεδομένα των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών, χωρίς καμία ενημέρωση και διασφάλιση-εγγύηση για τους διαχειριστές αυτών των τόσο ευαίσθητων στοιχείων και τον τρόπο αξιολόγησης τους.

Είμαστε αντίθετοι στην καταχώρηση στοιχείων όπως :

ο ΑΜΚΑ των μικρών μαθητών
το επάγγελμα των γονέων (άσχετα αν είναι άνεργος ή σε καθεστώς κινητικότητας)
το ποινολόγιο των μαθητών (αποβολές, επιπλήξεις, διαγωγή)
η συμμετοχή των καθηγητών σε απεργίες ή στάσεις και μάλιστα σε ποιές.

Είναι φανερό ότι παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών.
Είναι φανερό ότι παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα των γονέων.
Είναι φανερό ότι φακελώνονται οι καθηγητές και οι δάσκαλοι.

Επιπρόσθετα όμως, θα πρέπει να αναλογιστούμε και να προβληματιστούμε για το γεγονός ότι φαίνεται πως πρόκειται για μια πλατφόρμα που αφαιρεί εντελώς το κύριο χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους. Τη χρήση του νου. Μέσω αυτού του συστήματος, στιγματίζονται παιδιά που διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους και που τα δεδομένα στην προσωπική τους ζωή, στη διάρκεια των σχολικών χρόνων, σαφώς μπορεί να μεταβάλλονται με τρόπο τέτοιο που να επηρεάζεται η εικόνα τους και στο σχολείο (θετική ή αρνητική).

Τα παιδιά δεν είναι απλοί κώδικες σ’ ένα πληροφοριακό σύστημα. Η παραμετροποίηση αυτών των στοιχείων και ο συνδυασμός τους θα εξάγουν συμπεράσματα για τα παιδιά μας, χωρίς να μπορεί να ληφθεί υπόψη ο ανθρώπινος παράγοντας, η δύναμη της θέλησης, η διάθεση, το δικαίωμα στην εξέλιξη, στην αλλαγή συμπεριφοράς, η προσπάθεια. Αυτά τα συμπεράσματα ποιος θα τα διαχειρίζεται, σε ποιους θα τροφοδοτούνται και για ποιους σκοπούς ?

Οφείλουμε ως γονείς να υποψιαστούμε τα χειρότερα και να περιφρουρήσουμε τα παιδιά μας.

Γι’ αυτό ζητάμε από τους γονείς να μην δίνουν τα στοιχεία των παιδιών τους και τους διευθυντές των σχολείων να αρνηθούν να παίξουν το ρόλο του «απογραφέα», μέχρι να πάρουμε γνωμοδότηση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και συγκεκριμένες εξηγήσεις και απαντήσεις από το Υπουργείο Παιδείας.

Οι παρακάτω υπογραφόμενες Ενώσεις Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Βόρειου Τομέα της Αθήνας, δηλώνουμε ότι προτιθέμεθα να προσφύγουμε στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, έτσι ώστε να αποφανθεί για την εγκυρότητα και τη νομιμότητα της συλλογής αυτών των στοιχείων στη διαδικτυακή πύλη Myschool.

Γιατί στο χέρι μας είναι το «1984» να μη καταγραφεί ως μέλλον αλλά ως παρελθόν.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Κηφισιάς