Ετικέτες

, , , , , , ,

ergates_kathariotitas

«Η εκπόνηση του εθνικού σχεδιασμού και του προγράμματος πρόληψης αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την αναβάθμιση, επέκταση και αναπροσδιορισμό των διαδικασιών της διαχείρισης αποβλήτων στη χώρα μας» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, καθώς ξεκινά από σήμερα η δημόσια διαβούλευση για τη διαχείριση των αποβλήτων στη χώρα.

Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΚΑ, ο κύκλος της δημόσιας διαβούλευσης ανοίγει με τη δημοσιοποίηση βασικών τμημάτων της εκπονούμενης μελέτης αναθεώρησης του εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων, τα οποία αποτυπώνουν το θεσμικό περιβάλλον και την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα, καθώς και τις πολιτικές και τους στόχους του νέου εθνικού σχεδιασμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, σε δημόσιο διάλογο τίθενται οι προτεραιότητες και οι στόχοι μιας ολοκληρωμένης σύγχρονης διαχείρισης, το ζήτημα της διακυβέρνησης ως βασικής παραμέτρου, καθώς και των φορέων διαχείρισης.

Νέες καινοτόμες προτάσεις κατατίθενται προς συζήτηση, όπως -ενδεικτικά- η θέσπιση ζώνης ειδικής διαχείρισης αποβλήτων με βάση τη νησιωτικότητα και την κατανομή του τουρισμού στη χώρα, η δημιουργία «ηλεκτρονικής αγοράς αποβλήτων», η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας αντικειμένων προς επαναχρησιμοποίηση, καθώς και η θέσπιση ειδικού πλαισίου διαχείρισης αποβλήτων σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ προσκάλεσε σε συμμετοχή στον δημόσιο διάλογο όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, την αυτοδιοίκηση, τους επιστήμονες και τους εξειδικευμένους φορείς, τα πανεπιστήμια και τους πολίτες, προσδοκώντας στην ενεργή συμμετοχή όλων. Σημειώνεται ότι τα σχετικά κείμενα του Εθνικού Σχεδίου έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ (http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=232&language=el-GR) και οι παρατηρήσεις θα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση esda@prv.ypeka.gr.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, τις επόμενες ημέρες θα τεθούν επίσης σε διαβούλευση το εκπονούμενο εθνικό σχέδιο πρόληψης παραγωγής αποβλήτων, αλλά και επόμενα κεφάλαια της μελέτης αναθεώρησης του εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων.

Πηγή: ΑΠΕ

Advertisements