Ετικέτες

, , , , , , , ,

μαλτεζος

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Μαλτέζου (1915-1987), κορυφαίου Έλληνα δημιουργού που πρωτοστάτησε στην εμφάνιση και εδραίωση της αφηρημένης τέχνης στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’60.

Η έκθεση που φιλοξενήθηκε στη Βίλλα Κώστα στη Ν. Ερυθραία από τις 4 έως τις 10 Ιανουαρίου, έδωσε την ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό να δει έργα, αδημοσίευτα στο σύνολό τους, από την ιδιωτική συλλογή της οικογένειας Αλέξανδρου Μαλτέζου. Το παρόν έδωσαν στα εγκαίνια σημαντικοί καλλιτέχνες και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, όπως η Μαίρη Γαΐτη – Βορρέ και ο ζωγράφος Ανδρέας Κοντέλλης.

Την έκθεση προλόγισε ο Γιώργος Τσούλος, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κηφισιάς, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για μια ιστορική βραδιά για την Κηφισιά, καθώς παρουσιάζονταν για πρώτη φορά στο ευρύτερο κοινό, έργα ενός σπουδαίου δημιουργού και στη συνέχεια έκανε μια ενδιαφέρουσα εισήγηση για την αφηρημένη τέχνη, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η αφαίρεση εμφανίζεται στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του ΄50 και επιβάλλεται την δεκαετία του ΄60.

Πρωτοπόροι της αφαίρεσης ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ‘50, ο Αλέκος Κοντόπουλος, ο Γιάννης Σπυρόπουλος, ο Τάκης Μάρθας, ο Δημήτρης Κεντάκας, η Ελένη Ζέρβα και ο Γιάννης Μαλτέζος, για να ακολουθήσουν από τις αρχές του ΄60 ο Χρήστος Λεφάκης, ο Όμηρος Γεωργιάδης, ο Γιάννης Σβορώνος και πολλοί άλλοι. Το 1960 ο Γιάννης Σπυρόπουλος κερδίζει το Βραβείο Ουνέσκο στην Μπιενάλε της Βενετίας, κορυφαία διάκριση για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη που θα την κάνει γνωστή στο κοινό των μεγάλων μητροπολιτικών κέντρων της Δύσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καλλιτέχνες που υιοθετούν τις αφαιρετικές και αφηρημένες τάσεις, προσχωρούν στην αφαίρεση στην περίοδο που δημιουργούν και οι μεγάλοι ζωγράφοι της γενιάς του ‘30″.

Κλείνοντας ο Γιώργος Τσούλος ευχαρίστησε την ιστορικό της τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, δρ Βίκυ Σαρακατσιάνου, καθηγήτριά του από την περίοδο των σπουδών του στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, για την άριστη διοργάνωση της έκθεσης, ενώ στη συνέχεια ευχαρίστησε και συνεχάρη την οικογένεια Αλέξανδρου Μαλτέζου για την πρωτοβουλία τους να παρουσιάσουν μέρος της συλλογής τους στο Δήμο Κηφισιάς, πλουτίζοντας τα πολιτιστικά δρώμενα με ένα σπουδαίο εικαστικό γεγονός.

Τέλος η δρ Βίκυ Σαρακατσιάνου μίλησε για τη ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού, αναφέροντας: «Η σημερινή έκθεση αποτελεί φόρο τιμής στο Γιάννη Μαλτέζο, ένα πρωτοπόρο της γενιάς του, ο οποίος έχει πλουτίσει με το έργο του την ιστορίας της νεοελληνικής τέχνης, ανοίγοντας νέους δρόμους και συμβάλλοντας αποφασιστικά στην απελευθέρωσή της από τα πρότυπα της ακαδημαϊκής ζωγραφικής και το ιδεολογικό βάρος της γενιάς του ’30. Πρόκειται για ένα δημιουργό που θεωρείται από τους εισηγητές και τους σημαντικότερους και συνεπέστερους εκφραστές της αφηρημένης τέχνης στην Ελλάδα».

από το http://www.kifisianews.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=631:ta-erga-tou-gianni-maltezou-sti-n-erythraia&Itemid=1196

Advertisements