Ετικέτες

, , , , , , , , , , , , ,

παιδικη χαρα δημου κηφισιας πλατεια κεννεντυ

Όλοι οι δήμοι της χώρας είναι υποχρεωμένοι μέχρι το τέλος του χρόνου να προσαρμόσουν τις παιδικές χαρές που λειτουργούν εντός  των γεωγραφικά των ορίων στις τεχνικές προδιαγραφές του θεσμικού πλαισίου που έχει θεσπιστεί από το 2009.

Η αρχική προθεσμία συμμόρφωσης έληγε στο τέλος του 2012 αλλά με Υπουργική Απόφαση δόθηκε μια διετή παράταση με τους δήμους να πρέπει να έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες μέχρι τις 31/12/2014. Ο νόμος πλέον θέτει πολύ αυστηρά πλαίσια λειτουργίας των παιδικών χαρών με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών που τις χρησιμοποιούν.

Μεταξύ άλλων μια παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει ικανή και λειτουργική περίφραξη, είσοδο με ελάχιστο άνοιγμα ένα μέτρο, κατάλληλο φωτισμό, επαρκή αριθμό καθισμάτων, βρύση με πόσιμο νερό, σημεία σκίασης προστατευμένα από τον ήλιο και τη βροχή, καλάθια απορριμμάτων, σύστημα αποτροπής εισόδου ζώων συντροφιάς αλλά και πινακίδα που να φέρει σήμα πιστοποίησης καταλληλότητας λειτουργίας της παιδικής χαράς.

Επίσης, υπάρχει μια σειρά χωροταξικών προϋποθέσεων όπως η μη γειτνίαση με δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας, η μη ύπαρξη εγκαταστάσεων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας εντός 300 μέτρων και γενικά να μην βρίσκονται δίπλα σε εστίες κινδύνων αλλά και σε σημεία που μπορεί να βλάψουν την ψυχική υγεία παιδιών (νεκροταφεία). Βέβαια η αλήθεια είναι πως ελάχιστοι δήμοι έχουν κάνει τις σχετικές εργασίες και οι περισσότερες παιδικές χαρές αυτή τη στιγμή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου.

Είναι χαρακτηριστικό πως αρμόδιο στέλεχος δημοτικής αρχής σε δήμο των βορείων προαστίων είπε στο xtypos.gr πως αυτή τη στιγμή μόνο 3 ή 4 παιδικές χαρές της πόλης (από τις 30) είναι μέσα στο πλαίσιο της νομοθεσίας. Και το κόστος αυτών των επεμβάσεων μόνο αμελητέο δεν μπορεί να θεωρηθεί. Αυτό βέβαια σημαίνει πως αν δεν δοθεί νέα παράταση στα τέλη του έτους, οι δήμοι θα πρέπει να βάλουν λουκέτο σε αυτούς τους χώρους.

από το xtypos.gr, ενώ η φωτογραφία είναι από το δικό μας αρχείο και είναι από την παιδική χαρά του Δήμου Κηφισιάς στην πλατεία Κέννεντυ στην Εκάλη

Advertisements