Ετικέτες

, , , , , , , , , , , , ,

ΟΔΟΣ ΣΤΡΟΦΥΛΙΟΥ 1

Ένα ωραίο χρονογράφημα από την Βασιλική Πιτούλη για έναν από τους ωραιότερους Κηφισιώτικους δρόμους

Πολλοί είναι οι πανέμορφοι δρόμοι της Κηφισιάς και η Στροφυλίου είναι ένας από αυτούς. Η αρχή της βρίσκεται στην Όθωνος λίγο πιο πάνω από το σημείο όπου αυτή διασταυρώνεται με την Τατοϊου. Ένα λοξό στενάκι που είναι κοντά στο αιώνιο πήξιμο: ποιος δεν έχει ακινητοποιηθεί με το όχημά του στη διασταύρωση Τατοϊου με Όθωνος για να συνεχίσει ευθεία επάνω ή να στρίψει δεξιά στη Δραγούμη και να βρεθεί μπροστά στο σταθμό του ηλεκτρικού της Κηφισιάς, όπου λεφούσια καταφθάνουν διαρκώς οι επήλυδες αλλά και οι Κηφισιώτες, γιατί όχι;

Η Στροφυλίου λοιπόν ξεκινάει σαν στενό και στη συνέχεια, μετά τη διασταύρωση με τη Δηληγιάννη, διευρύνεται και γίνεται ένας μέσης κυκλοφορίας δρόμος, με δέντρα στις δυο πλευρές του. Διασχίζει το μέρος της Κηφισιάς που ονομάζεται Στροφύλι και προσφέρει στο διαβάτη μοναδικής ωραιότητας κτίσματα: οι πύργοι της Τατοϊου, της Πεσμαζόγλου, της Ευκλείδου, της Εμμανουήλ Μπενάκη, συνθέτουν ένα σκηνικό που σε μεταφέρει νοερά σε άλλες εποχές, πιο ρομαντικές ή πιο ένδοξες. Πύργοι, πυργόσπιτα, πυργίσκοι, επαύλεις, και άλλα σπίτια, σίγουρα λιγότερο επιβλητικά, αλλά όχι λιγότερο χαριτωμένα.

ΟΔΟΣ ΣΤΡΟΦΥΛΙΟΥ 2

Τι με συνδέει με την οδό Στροφυλίου; Θα έλεγα ότι πρόκειται για σχέση ζωής. Θυμάμαι όταν ακόμη κατοικούσα στην Αλωνίων και είχα βρει ένα ιδιαίτερο στο Στροφύλι, μεγάλη επιτυχία για την εποχή.

Ξεκινούσα λοιπόν από το σπίτι μου για να διδάξω το μαθητή μου και πήγαινα ορεξάτη περπατώντας για να έχω τη δυνατότητα να θαυμάσω την περιοχή. Τότε ακόμη μου φαινόταν ότι το Στροφύλι έκρυβε ένα μυστήριο που στη συνέχεια, με τη συχνή επαφή, αποκρυπτογραφήθηκε.

Η Στροφυλίου διασταυρώνεται και με το ρέμα της Πύρνας, το ιστορικό ρέμα της Κηφισιάς, που κατεβαίνει από την Πολιτεία και ονομάζεται Κοκκιναράς. Ένα κομμάτι του ρέματος βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο που ορίζεται από τις οδούς Τατοϊου, Ραγκαβή, Στροφυλίου και Παναγή Τσαλδάρη. Σ’ αυτό το οικοδομικό τετράγωνο βρίσκεται και ο αγαπημένος ιερός ναός του αγίου Γεωργίου. Το ρέμα όταν βρέχει φουσκώνει, και τα νερά του ακούγονται να κυλούν ορμητικά, κάνοντας ένα θόρυβο κάπου ανάμεσα σε βουή και κελάρυσμα. Αν δεν το φοβάσαι, το ρέμα της Πύρνας είναι η καλύτερη συντροφιά.

Δημοσιεύθηκε στο amarysia.gr στις 31-01-2014

Advertisements