Ετικέτες

, , , , ,

riversidexelidonoua

«Καλωσορίσατε στην Αιρετή Περιφέρεια! Αυτά που έχουμε επισημάνει ήδη από το 2007 ως Νομαρχία Αθηνών, εσείς έρχεστε και τα λέτε σήμερα, τέσσερις μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές», τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός απαντώντας στην αντιπολίτευση, κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για έλλειψη συνολικού σχεδιασμού για τα ρέματα της Αττικής και για την υιοθέτηση προεκλογικών τακτικών.
Ο κ. Σγουρός συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Η έλλειψη ολοκληρωμένων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης από τα αρμόδια Υπουργεία και έργων διευθέτησης των ρεμάτων της Αττικής που φτάνουν περίπου τα 1.000 χιλιόμετρα, είναι τα βασικά προβλήματα, μαζί με την άκρατη δόμηση.

Η αρμοδιότητα μεταβιβάστηκε στην Περιφέρεια Αττικής το 2011. Τη διετία 2011-2012 διαθέσαμε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα, μέσω ιδίων πόρων και κοινοτικών πιστώσεων. Και ως Νομαρχία Αθηνών είχαμε διαθέσει πάνω από 100 εκατομμύρια Ευρώ. Αυτά όμως δεν επαρκούν. Το συνολικό κόστος για τη διευθέτηση των ρεμάτων της Αττικής φτάνει κατ’ ελάχιστο τα 2,5 δις Ευρώ. Όταν εμείς φωνάζαμε έγκαιρα από το 2007 ως Νομαρχία Αθηνών στην κεντρική Διοίκηση για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων αλλά και σήμερα για την αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων δεν μας άκουσε κανείς. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω!

Επίσης, όταν για ένα έργο χρειάζονται κάποιοι Δήμοι πέντε χρόνια για να καταρτίσουν ώριμες μελέτες καταλαβαίνει κανείς ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα άμεσο συνολικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό».

Τέλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ επισήμανε: «Το πακέτο πλέον είναι μικρό και πρέπει να γίνουν στρατηγικές επιλογές. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα κατευθυνθούν στην καινοτομία, την απασχόληση, την έξυπνη εξειδίκευση και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπως είπα πρόσφατα και στον Ευρωπαίο Επίτροπο, Γιοχάνες Χαν τα 2,4 Δις Ευρώ είναι πολύ λίγα. Πρέπει να διεκδικήσουμε περισσότερα χρήματα για την Αττική των 5 εκατομμυρίων πολιτών και των 66 Δήμων για μια από τις μεγαλύτερες Περιφέρειες της Ευρώπης. Με κόπο και θυσία μεταφέραμε 300 εκατομμύρια Ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013 στο νέο ΕΣΠΑ για τις υποδομές των στερεών αποβλήτων. Για όλα αυτά τα έργα υποδομής πρέπει να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το τελευταίο ευρώ».

Αφορμή για την παραπάνω συζήτηση στάθηκε η έγκριση, κατά πλειοψηφία, από το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη σκοπιμότητα υποβολής πρότασης των παρακάτω έργων στο ΕΣΠΑ και εκτέλεσής τους από την Περιφέρεια Αττικής. Τα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 9,5 εκατομμυρίων Ευρώ, είναι:
• Διευθέτηση «Καινούργιου» Ρέματος στο Δήμο Μαραθώνα, με προϋπολογισμό 4.200.000 Ευρώ
• Διεθέτηση Ρέματος Λεοντορίου (Μιχαληνού) στο Δήμο Παλλήνης, με προϋπολογισμό 1.450.000 Ευρώ και
• Διευθέτηση των ρεμάτων Μαρίζας και Παπαχωραφίου στο Δήμο Παλλήνης, με προϋπολογισμό 3.800.000 Ευρώ