Ετικέτες

, , , , , , , ,

σκωτια

Να ψηφίσουν κατά της ανεξαρτησίας θα καλέσει τους πολίτες της Σκωτίας ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. «Θέλουμε να μείνετε» θα πει ο Κάμερον σε ομιλία του στο Λονδίνο, ενώ θα προειδοποιήσει τους υποστηρικτές της Ένωσης (με το Ηνωμένο Βασίλειο) να μην εκδηλώσουν αισθήματα «αυταρέσκειας».

Εν μέσω ανησυχίας ότι οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Σκωτίας αυξάνονται εν όψει του δημοψηφίσματος της 18ης Σεπτεμβρίου, ο Ντ.Κάμερον θα πραγματοποιήσει έκκληση στο λαό της Σκωτίας να συνεχίσουν να είναι κομμάτι του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Θα συρρικνωθούμε σημαντικά χωρίς τη Σκωτία» θα πει ο Κάμερον. «Εάν χάσουμε τη Σκωτία, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αλλάξει, θα τραβήξουμε το χαλί κάτω από τα πόδια της ίδιας μας της φήμης. Γεγονός είναι ότι μετράμε περισσότερο στον κόσμο ενωμένοι» θα προσθέσει, μιλώντας στο Ολυμπιακό Χωριό του Λονδίνου.

Tο Εθνικό Κόμμα (SNP) κατήγγειλε ότι η ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού αποτελεί «μια φανταχτερή προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες ως πολιτικό εργαλείο» και καταγγέλλει ως «δειλία» το γεγονός ότι η ομιλία δεν θα πραγματοποιηθεί στη Σκωτία.

Η καμπάνια για το «όχι» στην ανεξαρτησία έχει επικριθεί για το γεγονός ότι εμφορείται από υπερβολικά αρνητικά αισθήματα. Αυτή τη φορά, ο Κάμερον θα προσπαθήσει να κάνει έκκληση στο συναίσθημα και θα αναφερθεί στη δική του προσωπική σχέση με τη Σκωτία.

«Για μένα το καλύτερο πράγμα σε σχέση με τους Ολυμπιακούς δεν ήταν η νίκη. Ήταν το κόκκινο, το λευκό, το μπλε» θα πει ο Κάμερον, τονίζοντας ότι το καλοκαίρι των Αγώνων όλοι «πανηγύριζαν σαν ένας για την Ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα πει ότι αν και η απόφαση ανήκει αποκλειστικά στο λαό της Σκωτίας, ο ίδιος πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον τους να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Έτσι η Σκωτία έχει τον χώρο να λάβει αποφάσεις, ενώ την ίδια στιγμή έχει την ασφάλεια που υπόσχεται το να είναι μέρος σε κάτι μεγαλύτερο» θα πει.

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι την ανεξαρτησία της Σκωτίας υποστηρίζει το 37% των πολιτών (από 32% σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις), ενώ κατά της ανεξαρτησίας τάσσεται το 44% των πολιτών (πτώση από το 49% σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις)

από το http://www.tanea.gr/news/world/article/5083425/meinete-mazi-mas-leei-o-kameron-stoys-polites-ths-skwtias/

Advertisements