Ετικέτες

, , , ,

kourmadias

«Όλα στην Ελλάδα έρχονται με καθυστέρηση είκοσι χρόνων…»

Με βασικό «πιστεύω» ότι «οι διαφορετικές απόψεις, τοποθετούνται ανοιχτά και επίμονα στα συλλογικά όργανα και όχι όταν γίνονται εκλογές, για να γίνουμε χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη…», ο αντιδήμαρχος Χωροταξίας Πόλης, Μανώλης Κουρμαδιάς, ξεδίπλωσε τις σκέψεις του σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας «Τύπος Κηφισιάς», ανέλυσε το έργο του και ανάπτυξε τους τομείς όπου ακόμη απαιτείται προσοχή σε μια νέα θητεία του σημερινού δημάρχου.

Εξάλλου, ο κ. Κουρμαδιάς, ένας από τους πιο πεπειραμένους στα δημοτικά πράγματα της Κηφισιάς, εξακολουθεί να ασχολείται μ’ αυτά, γιατί «τώρα μπορώ να χρησιμοποιήσω προς όφελος της πόλης μου την ωριμότητά μου και την εμπειρία μου, σε συνδυασμό ακόμη με τον εφηβικό ενθουσιασμό μου», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, τάσσεται στο πλευρό του κ. Χιωτάκη, καθώς παραδέχεται ότι «… μέχρι τώρα δεν εκδηλώθηκε πιο σοβαρή και ενδιαφέρουσα υποψηφιότητα από αυτήν του σημερινού δημάρχου…» και δίνει παρακαταθήκες για τους νεότερους που θέλουν να αναμιχθούν με τα κοινά της πόλης «…να έχουν ένα ηθικό πλαίσιο αρχών, να βάζουν ¨κόκκινες γραμμές¨ στη συμπεριφορά τους και να δουλεύουν προς όφελος του συνόλου». Έτσι…

– Υπηρετείτε τα κοινά της Κηφισιάς εδώ και 40 χρόνια. Τι σας έκανε ν’ ασχοληθείτε μ’ αυτά και τι σας κάνει να παραμένετε ακόμη;

Παρ’ ότι μικρός σε ηλικία, είχα αντιληφθεί την αξία της ενασχόλησης με τα κοινά, την αντανάκλασή τους στην καθημερινότητά μας και στην εξέλιξη της πόλης μας. Εξακολουθώ να ασχολούμαι με αυτά, γιατί τώρα μπορώ να χρησιμοποιήσω προς όφελος της πόλης μου την ωριμότητά μου και την εμπειρία μου σε συνδυασμό ακόμη με τον εφηβικό ενθουσιασμό μου.

– Υπήρξατε επί χρόνια δημοτικός σύμβουλος σε αντίπαλη παράταξη απ’ αυτή που είστε σήμερα. Πως και γιατί έγινε μια τέτοια μεταστροφή;

Νομίζω ότι η προηγούμενή μου απάντηση, ήδη σας καλύπτει αφού σας αποκαλύπτει το κίνητρο. Υπηρετώ την πόλη μου από όπου κάθε φορά οι συνθήκες μου δίνουν τις καλύτερες δυνατότητες.

– Αντιδήμαρχος Χωροταξίας Πόλης σήμερα. Ποιες «συμπληγάδες» θεωρείτε σαν βασικό «εμπόδιο» στο έργο σας;

Πράγματι είναι πολύ ενδιαφέρον το αντικείμενο, η γραφειοκρατία όμως και αυτό το ίδιο πολυδαίδαλο πλαίσιο για τη χωροταξία και το περιβάλλον, μαζί με άλλα μικρά ή μεγάλα συμφέροντα που το περιβάλλουν, είναι εμπόδιο για την ομαλή λειτουργία και τις καλές διαθέσεις των ανθρώπων που θέλουν να υπηρετήσουν την πόλη.

– Ισχυρίζονται ορισμένοι πως η Κηφισιά έχει χάσει τη φυσιογνωμία της. Αν το δεχτούμε, τότε υπάρχει περίπτωση να την ξαναβρεί και πως;

Το ερώτημά σας, είναι πολύ γενικό και αφηρημένο. Εξαρτάται, όμως, από το χρονικό σημείο εκκίνησης της κριτικής. Π.χ. Ποια φυσιογνωμία εννοείτε; Την φυσιογνωμία της δεκαετίας του ’50, του ’60, του ’70 ή του ’80 και του 2000; Η Κηφισιά υπήρξε και παραμένει (ακολουθώντας τις εξελίξεις), το ομορφότερο προάστιο της Αττικής και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Παρατηρείστε τους διπλανούς δήμους και θα καταλάβετε, τι σχέση έχει η εικόνα της Λ. Κηφισίας μέχρι το κτήμα Συγγρού και τι εικόνα έχει μετά από αυτό; Η διαφορά είναι εμφανής και αυτό δεν είναι τυχαίο. Έγινε γιατί από την δεκαετία του ’80, όλες οι δημοτικές αρχές και οι εκάστοτε δήμαρχοι, αντιστάθηκαν στην επέλαση των τότε μεγάλων οικονομικών συμφερόντων για την ισοπέδωση της πόλης. Το 2004 έφτασαν στο Μαρούσι και εκεί σταμάτησαν. Οι Κηφισιώτες με ειδικά διατάγματα, την προστάτεψαν και έτσι απέφυγαν τα χειρότερα. Σήμερα θα μιλούσαμε για μια άλλη πόλη.
Τώρα υπάρχει ένα ζήτημα για το παραδοσιακό κέντρο της Κηφισιάς και για άλλες διάφορες περιοχές του ενιαίου Δήμου Κηφισιάς, όπως είναι το εμπορικό κέντρο Ν. Ερυθραίας. Υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για τα προστατευτικά διατάγματα και του Νόμους που ισχύουν. Χρειάζονται ξεκαθάρισμα, διευκρινίσεις και αλλαγές προς το καλύτερο, για να μην έχουμε το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης επέκτασης των νυχτερινών μαγαζιών. Πρέπει να ισορροπήσουμε την μικτή χρήση που υπάρχει κατοικίας – εμπορικού κέντρου και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αυτό θα είναι και το μέλημά μου την επόμενη τετραετία, εφ’ όσον οι δημότες, με την ψήφο τους, μου δώσουν αυτή τη δυνατότητα. Πάντα παραμένει, βέβαια, ο αστάθμητος παράγοντας της οικονομικής κρίσης, όπου κάθε φορά, ο παράγοντας αυτός αλλάζει το status των καταστημάτων, όπως κάθε φορά το θέλει η αγορά, η ύφεση και η τρομερή ανεργία της χώρας

– Το έργο της δημοτικής αρχής, που ήδη έχετε επιτελέσει, κρίνετε ότι απαιτεί συνέχεια για να ολοκληρωθεί και σε ποιούς, κυρίως, τομείς;

Εννοείται ότι απαιτείται συνέχεια στην πολιτική μας, κυρίως στους τομείς α) των τεχνικών έργων και υποδομών, β) της κοινωνικής πρόνοιας, γ) των αδύναμων ομάδων και των υποβαθμισμένων περιοχών, όπου σε αυτόν τομέα ο Δήμος έχει επιτελέσει ένα τεράστιο έργο και δ) της οικονομικής σταθεροποίησης μιας κατάστασης, μετά τον οικονομικό εξορθολογισμό της τελευταίας δύσκολης τριετίας.
Τα παραπάνω ισχύουν και για τις τρεις δημοτικές ενότητες (Κηφισιά, Ερυθραία, Εκάλη). Μην ξεχνάτε ότι ακόμα ο Δήμος και η τοπική αυτοδιοίκηση γενικότερα, εξαρτάται απόλυτα από την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι την τελευταία τετραετία, είχαμε περικοπές των οικονομικών πόρων γύρω στο 60% των προηγούμενων χρόνων.
Τέλος, ενσωματώσαμε άλλους δύο δήμους με πολλά προβλήματα και όμως σήμερα όλοι οι παλιοί Δήμοι μαζί, προχωράμε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, παρά τους έντονους διοικητικούς και οικονομικούς κραδασμούς.

– Πιστεύετε ότι χρειάζεται, μετά από τόσα χρόνια, τώρα αλλαγή μοντέλου διοίκησης, για να πάει ο δήμος μπροστά και πως σχολιάζετε αυτούς που απαιτούν κάτι τέτοιο;

Ουδείς μέχρι σήμερα τεκμηριωμένα έχει μιλήσει για αντικατάσταση του σημερινού μοντέλου διοίκησης. Στα συλλογικά όργανα που συνεδριάζανε, απ’ ότι γνωρίζω και παλαιότερα, ουδείς έβαλε τέτοιο ζήτημα. Εξάλλου, υπήρχαν άλλες προτεραιότητες, οι οποίες με αυτό το μοντέλο διοίκησης εξυπηρετούσαν τις απαιτήσεις όλων. Απ’ ότι θυμάμαι, μόνο εγώ είχα θέσει κάποια προβλήματα συλλογικότητας και συχνής σύγκλησης θεσμικών οργάνων, που δεν υποστηρίχθηκαν από κανένα. Όποτε χρειάστηκε, ο δήμαρχος τα συγκάλεσε και πάρθηκαν αποφάσεις. Τώρα εμφανίζονται νεόκοπες απόψεις που δεν τέθηκαν ποτέ δημοσίως απ’ ότι γνωρίζω στα τελευταία δεκαέξι χρόνια. Οι διαφορετικές απόψεις, τοποθετούνται ανοιχτά και επίμονα στα συλλογικά όργανα και όχι όταν γίνονται εκλογές, για να γίνουμε χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη. Ευελπιστώ, πως στο απώτερο μέλλον, τα πράγματα θα βελτιωθούν σε αυτόν τον τομέα.

– Η εκλογική «μάχη» αυτή την εποχή θεωρείται μάλλον δυσκολότερη απ’ άλλες περιόδους. Που εντοπίζετε αυτή τη δυσκολία;

Όλες οι εκλογικές μάχες είναι δύσκολες. Δεν υπάρχουν εύκολες και δύσκολες εκλογικές μάχες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι πολίτες θα εκτιμήσουν το έργο μας, με όλες τις αδυναμίες και τα λάθη, θα δώσουν ξανά την ευκαιρία στο δήμαρχο Νίκο Χιωτάκη να ολοκληρώσει το έργο του.

– Ποιοί είναι, βασικά, οι λόγοι που σας κάνουν να θέτετε και πάλι υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του κ. Χιωτάκη;

Νομίζω ότι οι προηγούμενες απαντήσεις καλύπτουν αυτό το ερώτημά σας, Εξάλλου, δεν νομίζω ότι μέχρι τώρα εκδηλώθηκε πιο σοβαρή και ενδιαφέρουσα υποψηφιότητα από αυτήν του σημερινού δημάρχου.

– Από την ίδια σχεδόν παράταξη ξεπήδησαν τώρα αρκετοί υποψήφιοι δήμαρχοι. Πως κρίνετε την όλη κατάσταση και πως βλέπετε παλιούς «συντρόφους» σας να είναι τώρα «αντίπαλοί» σας;

Αν και δεν καταλαβαίνω ακριβώς το ερώτημά σας, δεν θυμάμαι όμως να βρέθηκα στην ίδια παράταξη με κανέναν από αυτούς που μέχρι σήμερα εκδήλωσαν την επιθυμία για υποψήφιος δήμαρχος. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι υποψηφιότητες είναι καλοδεχούμενες. Αυτό σημαίνει Δημοκρατία.

– Όταν μπήκατε στην υπηρεσία των δημοτών, το 1982, περιμένατε ότι η προσφορά σας θα απαιτούσε τόση μεγάλη προσπάθεια, η οποία, τις περισσότερες φορές, δεν είχε και της πρέπουσας εκτίμησης των κατοίκων; Πως αντιμετωπίζετε τέτοιες καταστάσεις;

Κάνω κάτι που αγαπάω και μου αρέσει. Οι συμπολίτες μου, έχουν εκτιμήσει πραγματικά όλα αυτά τα χρόνια την προσφορά μου και με περιβάλλουν με αγάπη και εμπιστοσύνη και για αυτό τους ευχαριστώ από καρδιάς.

– Τριάντα δύο χρόνια δημοτικός σύμβουλος, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και Νομικών Προσώπων του Δήμου Κηφισιάς, ποιες εμπειρίες έχετε αποκομίσει, ως παρακαταθήκη για το μέλλον αυτής της πόλης;

Είναι καταπληκτικό, λοιπόν, αυτό το συναίσθημα που αισθάνεται κάποιος που ασχολείται με τα κοινά. Πράγματι, τα κοινά είναι ένα σχολείο, που μακάρι να είχαν όλοι την ευκαιρία να το σπουδάσουν. Το θεωρώ λειτούργημα και ως εκ τούτου έχω απόλυτο σεβασμό, ταπεινοφροσύνη και σεμνότητα, όταν υπηρετώ το δημότη. Βέβαια, δεν θα έλεγα ότι η πολιτική βρίσκεται σε υψηλό βαθμό εκτίμησης των πολιτών, γιατί κάποιο την μετέτρεψαν σε όργανο κοινωνικής και οικονομικής ανέλιξης, πλούτισαν από αυτήν και την χρησιμοποίησαν εναντίον των συνανθρώπων τους. Είμαι σίγουρος ότι θα ξαναβρεί το χαμένο της περιεχόμενο. Η μεγαλύτερη συμβουλή που θέλω να δώσω στους νέους που ασχολούνται με αυτήν, είναι να έχουν ένα ηθικό πλαίσιο αρχών, να βάζουν «κόκκινες γραμμές» στη συμπεριφορά τους και να δουλεύουν προς όφελος του συνόλου. Το τρίπτυχο, νομιμότητα, διαφάνεια και εξυπηρέτηση του πολίτη, να είναι η κορωνίδα της σκέψης τους και των ενεργειών τους. Είναι αυτό που θα πάει μπροστά και το δημότη και την πόλη.

– Ποια θεωρείτε ως την καλύτερη «στιγμή» της θητείας σας και ποια ως την πιο «σκληρή»;

Η καλύτερη και πιο ευχάριστη στιγμή ήταν, όταν για πρώτη φορά, το 1982, άγνωστος μεταξύ αγνώστων, εξελέγην τρίτος κατά σειρά δημοτικός σύμβουλος και ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως πρόεδρος του δημοτικού  συμβουλίου, σε ηλικία 29 χρόνων. Η πιο δυσάρεστη στιγμή, ήταν όταν το 1998, με ένα ψηφοδέλτιο ανεξάρτητων προσωπικοτήτων, μακριά από τα κόμματα, ενωθήκαμε για το καλό της πόλης, χωρίς εξαρτήσεις και δεσμεύσεις. Σήμερα, αυτές οι αρχές και οι προσπάθειες είναι κοινός τόπος για όλους τους υποψήφιους. Η προσπάθεια του 1998 απέτυχε, αφήνοντας μια πικρή γεύση, ότι όλα στην Ελλάδα έρχονται με καθυστέρηση δέκα και είκοσι χρόνων!

από το http://www.typoskifisias.gr/news/10136–q-q