Ετικέτες

παλαια αθηνα

Ο Σύλλογος των Αθηναίων ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1895. Στο τέλος του 19ου αιώνα ο πληθυσμός των Αθηνών είχε ήδη φτάσει τους 200.000 κατοίκους, από τους οποίους πολλοί δεν ήταν γηγενείς Αθηναίοι. Επισημαίνοντας το γεγονός ο Ευάγγελος Δ. Μουστάκας προσκαλεί διακόσιους περίπου (για την ακρίβεια 197) Αθηναίους, οι οποίοι με κοινή τους απόφαση ιδρύουν τον «Αθηναϊκό Σύλλογο», όπως αρχικά ονομάστηκε ο Σύλλογος των Αθηναίων. Η απήχησή του ήταν μεγάλη. Μέσα σε τρία χρόνια τα μέλη του έφτασαν τα 980, αριθμό τεράστιο σε σχέση με τον αριθμό των γηγενών Αθηναίων της εποχής.

Σήμερα στο Σύλλογο των Αθηναίων μετέχουν ως τακτικά μέλη απόγονοι οικογενειών που έχουν εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιφέρεια της Αθήνας (περιφέρεια τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης) πριν από το 1900.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο ήταν το ακόλουθο:

Πρόεδρος: Ιωάννης Δ. Λέκας, υποστράτηγος

Αντιπρόεδρος: Άγγελος Κουτσογιάννης

Γραμματεύς: Ευάγγελος Δ. Μουστάκας

Ταμίας: Σπυρίδων Κροκιδάς

Μέλη: Θεοδόσιος Βενιζέλος
Γεώργιος Βίμπος
Δημήτριος Βουζίκης
Γεώργιος Ι. Δέρβος
Άγγελος Ηλιάδης
Ιωάννης Π. Καζαντζής
Ιωάννης Λελούδας
Χρήστος Μαντζάκος
Γεώργιος Μίνως
Πέτρος Π. Παυλίδης
Γεώργιος Ρούφης
Επαμεινώντας Τρίμης

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αμέσως σχεδόν μετά την ίδρυσή του, η δημιουργία Σχολής για τούς αναλφάβητους με καθηγητές μέλη του Συλλόγου και η δωρεάν νοσηλεία απόρων Αθηναίων από τους γιατρούς μέλη του Συλλόγου, οι οποίοι μάλιστα παρασημοφορήθηκαν το 1896 για την προσφορά τους αυτή από τον Βασιλέα Γεώργιο Α΄.

Αξιόλογη ήταν επίσης η ηθική και υλική βοήθεια του Συλλόγου τόσο στον άτυχο πόλεμο του 1897, όσο και στους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913, τη Μικρασιατική καταστροφή (1922) και στα νεώτερα χρόνια, στον πόλεμο του 1940 και την Γερμανοϊταλική κατοχή και τελευταία, με απονομή οικονομικής ενισχύσεως για την συνέχιση των μεταπτυχιακών σπουδών τους, σε άτομα που κατάγονται από περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Παρών πάντοτε και σε όλα τα σημαντικά γεγονότα της ζωής της Πόλεως, συμμετείχε και εξακολουθεί να συμμετέχει ενεργά σε αυτά, όπως στους πρώτους Ολυμπιακούς του 1896, στον πανηγυρικό εορτασμό για την συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη απελευθέρωση της Αθήνας και την ανακήρυξή της ως Πρωτεύουσας, με εκπρόσωπό του στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηνών μετά την απελευθέρωση των Αθηνών από τους Γερμανούς, στους Ολυμπιακούς του 2004 με διάφορες εκδηλώσεις και άλλα.

Σε πρωτοβουλία του Συλλόγου οφείλεται η καθιέρωση της 3ης Οκτωβρίου, ως τοπικής εορτής, ημέρα που η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Πολιούχου των Αθηνών Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου. Με πρωτοβουλία επίσης του Συλλόγου και του Δήμου Αθηναίων, καθιερώθηκε, την 12η Οκτωβρίου να εορτάζεται η απελευθέρωση των Αθηνών από τους Γερμανούς κατακτητές το 1944.

Στα μέτρα των δυνατοτήτων του πάντα, έχει αναλάβει πολλές φορές πρωτοβουλία για τον εξωραϊσμό της Πόλεως, όπως τη δενδροφύτευση του χώρου του Ολυμπιείου και της Στοάς του Αττάλου, τη φιλοτέχνηση και τοποθέτηση προτομών των ανθρώπων που τίμησαν την Αθήνα (Δ.Γ. Καμπούρογλου, Δ. Ρόδιος, Ν. Χατζηαποστόλου, Γρ. Ξενόπουλος) και έχει δώσει αγώνες για τη διατήρηση του πρασίνου στην Αθήνα, τη διάσωση νεοκλασικών κτηρίων, τη διάσωση του αρχοντικού των Μπενιζέλων και του περιβάλλοντος χώρου του στην οδό Αδριανού κλπ. Με πετυχημένη αντίδρασή του, κατόρθωσε να ματαιώσει τη μετονομασία των Λεωφόρων Αμαλίας και Βασ. Σοφίας και πέτυχε να κατεδαφιστούν διάφορα παράνομα κτίσματα. Οργάνωσε στις 7 Δεκεμβρίου 2000 πετυχημένη ημερίδα για τα καθημερινά προβλήματα των Αθηνών, τα ανέδειξε και αγωνίζεται για τη λύση τους.

Μετά από αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του, ο Σύλλογος των Αθηναίων απονέμει σε ειδικές τελετές τιμητικές διακρίσεις σε άτομα που έχουν παρουσιάσει σοβαρό επιστημονικό ή κοινωνικό έργο, σε μέλη του Συλλόγου που έχουν διακριθεί και σε ιστορικά Σωματεία και Σχολεία των Αθηνών.

Κατά καιρούς ο Σύλλογος διοργανώνει διαγωνισμούς για τη συγγραφή μελετών σχετικά με την ιστορία των Αθηνών και απονέμει βραβεία. Βραβεία απονέμει επίσης κάθε χρόνο στους αριστούχους μαθητές του Λυκείου που είναι παιδιά ή εγγόνια των μελών του. Τα έξοδα των δραστηριοτήτων αυτών καλύπτονται από έσοδα του κληροδοτήματος Χαραλάμπους και Αμαλίας Εμμανουήλ.

Από το 1955 εκδίδει το περιοδικό «ΤΑ ΑΘΗΝΑΪΚΑ» με άρθρα, μελέτες, και ενημερωτικά κείμενα για τις δραστηριότητες του Συλλόγου.

Ιδιαίτερη είναι η αγάπη και η φροντίδα του για τη συνοικία της Πλάκας, την παλαιότερη συνοικία της Πρωτεύουσας, όπου βρίσκονται και τα γραφεία του.

Ο Σύλλογος έχει ιδιόκτητη στέγη στη Πλάκα, στην οδό Κέκροπος 10, η οποία κτίστηκε με εισφορές μελών σε οικόπεδο που απέκτησε από κληροδότημα της Ηλέκτρας Μαμούρη-Παπαδοπούλου. Στην αίθουσα του Α΄ ορόφου οργανώνονται διαλέξεις, συναυλίες και παρουσιάσεις βιβλίων, ενώ στο εντευκτήριο του ισογείου πραγματοποιούνται μουσικές βραδιές Αθηναϊκού τραγουδιού. Το 1948 ο Σύλλογος των Αθηναίων συνέστησε τη χορωδία «Παλιά Αθήνα» και το 1965 οργάνωσε βραδιά Αθηναϊκής Καντάδας στο Ηρώδειο. Πραγματοποιούνται ακόμα συνεστιάσεις και άλλες εκδηλώσεις που δίνουν τη δυνατότητα στα μέλη του, και όχι μόνο, να συσφίξουν τους δεσμούς τους αλλά και να ανταλλάξουν τις απόψεις τους για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των Αθηνών.

Τέλος στο επίπεδο του κήπου λειτουργεί η αξιόλογη βιβλιοθήκη του Συλλόγου των Αθηναίων, που έχει συγκροτηθεί από μέρος των εσόδων του κληροδοτήματος Χαραλάμπους και Αμαλίας Εμμανουήλ, και άλλες δωρεές και αγορές. Ειδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης αποτελεί Η «Αθηναϊκή Βιβλιοθήκη» που αφορά σε εξειδικευμένα Αθηναϊκά θέματα και ενημερώνεται συνεχώς με τις καινούργιες εκδόσεις.

Με μέρος των εσόδων του κληροδοτήματος Χαραλάμπους και Αμαλίας Εμμανουήλ χρηματοδοτήθηκαν η οργάνωση των αρχείων του Συλλόγου, των αρχείων Δημητριάδη και Καλογεροπούλου, των συλλογών Καρτ-ποστάλ, Δίσκων μουσικής βινυλίου, παρτιτούρων, φωτογραφιών, σλάϊντ και άλλων.

Το 1989 ο Σύλλογος των Αθηναίων βραβεύτηκε για την πλούσια και πολύπλευρη δράση του από την Ακαδημία Αθηνών.

Από την ιστοσελίδα του Συλλόγου όπου μπορείτε να παρακολουθείτε την δράση του, να δείτε το πρόγραμμά του και πολλά άλλα. Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος των Κηφισιωτών έχει καταστατικό, περίπου ίδιο με το καταστατικό του Συλλόγου των  Αθηναίων.

Αρχική σελίδα